תרגול המשכיות עסקית: מדוע זה חשוב וכיצד תעשו זאת נכון

משבר, אסון או אירוע משבש הם חלק מהתרחישים העלולים לקרות בארגונים שונים. נהוג לחשוב שאסונות גורמים לנזקים בלתי הפיכים ושכל מה שנבנה עד כה, נהרס בבת אחת. אולם, הכנה מסודרת להתמודדות עם מצבי משבר ותרגול של התאוששות מהם, יכולים לסייע לארגון להשתקם במהירות מהפגיעה.
תרגול המשכיות עסקית

בדיוק לשם כך נועדה תוכנית המשכיות עסקית, אשר מתווה את הקווים המנחים לתגובה נכונה לאירוע משבש ותהליך התאוששות יעיל ומהיר לאחריו.

תרגול המשכיות עסקית

ממש כמו חיילים המתרגלים תרחישים שונים כדי להיות מוכנים לקרב, כך יש צורך בתרגול שוטף של תוכנית ההמשכיות העסקית, כדי שאם יקרה אסון או משבר, ההתמודדות עמו, וזמן ההתאוששות ממנו יהיו קצרים ככל האפשר. המטרה היא לאפשר מקסימום רציפות תפקודית בזמן האירוע, להפחית את היקף הפגיעה ולהשתקם מהנזקים במהירות האפשרית.

תרגול אפקטיבי יאפשר לבדוק את התוכניות להתמודדות עם מצבי משבר, להסיק מסקנות ולעדכן את התוכניות בהתאם, להטמיע את התוכניות ולוודא שכל בעלי התפקידים מכירים את הנדרש מהם ואת המשימות שלהם, ולהכין את המשתתפים ליום הדין.


מהם העקרונות לתרגול נכון של המשכיות עסקית?

  • דומה למציאות: התרגיל צריך להיות מציאותי ומשקף את המציאות ככל האפשר. תרגיל לא מציאותי לא יחשוף את הקשיים ואת האתגרים שאיתם הארגון יצטרך להתמודד בזמן אמת.
    הניסיון מוכיח שהכשלים המשמעותיים ביותר בעת אירוע נבעו מקצרים בתקשורת בין המשתתפים, מפערים בידע ובנתונים ומהבדלים בתמונת המצב שהתגבשה אצל משתתפים שונים.
    במציאות, לא כל המידע מגיע לכל המשתתפים באותו זמן, אם בכלל הוא מגיע. באירוע אמת צריך לחשוב מי יכול לסייע לי ולהפנות אליו את השאלות, אחרת הוא לא יענה. באירועים רבים המשתתפים מגבשים לעצמם את הערכת המצב שלהם, ואין אף גורם שמוודא שהתמונה המתגבשת זהה אצל כולם. בנוסף, במציאות יש עומס גדול מאד של פרטי מידע גולמיים, שחלקם רלבנטיים לאירוע וחלקם מהווים סתם רעש, כאשר המשתתפים צריכים לדעת להתמודד עם העומס ולהתמקד בידיעות החשובות באמת.
    תרגיל טוב חייב לשקף את המציאות ולהכריח את המשתתפים להתמודד עם האתגרים הללו.
  • מאתגר: תרגיל טוב חייב לאתגר את המשתתפים. התרחיש, האירועים, המשימות – כל אלה צריכים להיות מורכבים מספיק ומעוררי דילמות על מנת להקשות על המשתתפים ולחייב אותם להתמודד ולקבל החלטות. תרגיל טוב צריך להוציא את המשתתפים מאזור הנוחות שלהם ולגרום להם "להזיע".
  • אלמנט ההפתעה: באירוע משברי ישררו תמיד אי ודאות וערפל. חלק מהאתגר באירוע כזה הוא להתמודד עם אי הודאות ולקבל החלטות גם כאשר לא כל הפרטים ידועים.
    בניגוד לאימון, שמטרתו היא להטמיע שגרות ונהלים מוגדרים, תרגיל נועד לאתגר את יכולת החשיבה וקבלת ההחלטות, ואת זה אפשר לעשות רק באמצעות הפתעות ותרחישים לא מוכרים. סוג נוסף של הפתעה הוא במועד התרגיל או כאשר לא כל המשתתפים הנדרשים זמינים (והרי משבר אמיתי לעולם יקרה במועד הכי פחות נוח לארגון).
  • התמצאות במרחב: חשוב שכל העובדים, במיוחד אם הם חדשים, יכירו היטב את מבנה הארגון, את תהליך ההתאוששות של המחלקות השונות ויהיו מודעים לפערים שונים אם יהיו כאלה.
  • מעורבות מלאה: כל המשתתפים בתרגיל צריכים להיות מעורבים ופעילים בתרגיל. זה תרגיל טוב צריך להבטיח שלכל משתתף יהיו אתגרים איתם הוא צריך להתמודד או סוגיות שבהן הוא נדרש להביע את עמדתו. בתרגילים רבים אנחנו רואים תופעות של משתתפים, ובעיקר כאשר הם משתתפים בצורה וירטואלית, שהופכים להיות "צופים מן הצד" ולא משתתפים בתרגיל בפועל. תרגיל טוב לא יאפשר מצב כזה ויפעיל את כל המשתתפים, כולל אלה שאינם נמצאים פיזית בחדר.
  • הטמעה בתרבות הארגונית: תרגול המשכיות עסקית אמור להיות חלק בלתי נפרד מהחברה עצמה ומהתרבות הארגונית שלה. זה אומר שכל העובדים יודעים שיום עבודה יכול לכלול גם תרגיל כזה.
  • להבין את סיום התרגיל: התרגיל אמור לקדם את המטרה הסופית שהיא המשכיות עסקית טובה יותר. סיום התרגיל זה לא רק לסמן וי אם הכל הצליח או לא, אלא בעיקר לזהות את הפערים והכשלים ולמצוא דרכים לשיפור ותיקון שלהם, כדי להיות מוכנים טוב יותר בזמן אמת.
  • מהי הצלחה בתרגיל: בארגונים רבים מאמינים שתרגיל מוצלח הוא תרגיל ש"הצליח". תרגיל שבו החברה פעלה היטב ו"ניצחה". תרגיל טוב הוא לא תרגיל שבו "ניצחנו" או הצלחנו לעמוד במשימות בצורה טובה, אלא תרגיל שממנו למדנו לקחים משמעותיים והשתפרנו ממנו. אם לא למדנו שום דבר חדש מהתרגיל, כנראה שהוא לא היה מאתגר מספיק.

ניתוח לאחר התרגול

כל תרגיל המשכיות עסקית משפר את הידע והכשירות הארגונית לקראת אסון אמיתי. בנוסף, תרגול הוא הזדמנות לרענן את תוכנית ההמשכיות העסקית בהתאם לשינויים שקרו עם הזמן בארגון (בעיקר אם הארגון שינה את גודלו) וליישם תכנונים חדשים לעתיד.

חשוב לדעת שכל מה שלא הצליח בתרגיל הוא לא כישלון, אלא הזדמנות לשיפור וחיזוק של המערכת. חשוב לקבל פידבק מכל מי שהשתתף בתרגיל ולראות איך אפשר לשפר את הדברים לפעם הבאה.

לסיכום, תרגול המשכיות עסקית הכרחי כדי למזער נזקים העלולים לקרות כתוצאה מאסון. הכנה מקיפה המותאמת לצרכי החברה, תרגול הכולל את כל שלבי התוכנית ושיפור תמידי הם ערובה להצלחה בשעת משבר אמיתי.

מערכת Chess

ליצור תרגיל טוב שיענה על כל הדרישות הללו זה אתגר מורכב. מערכת Chess באה לסייע לנו לבנות ולהעביר תרגילים בצורה האפקטיבית ביותר.

מערכת Chess היא מערכת לניהול תרגילים, סימולציות ומשחקי מלחמה, המדמה תרחיש של ניהול המשכיות עסקית ובוחנת את ההתנהלות ורמת המוכנות של החברה בזמן אסון. המערכת מנטרת את הפעילות בשטח ומתריעה על צווארי בקבוק, אי התאמה בין הנהלים הכתובים למציאות בשטח, קצרים בזרימת המידע ועוד.


היתרון בשימוש במערכת Chess:

  • מאפשרת המחשה מלאה של מגוון תרחישים ומאפיינים, כולל הדמיה תואמת מציאות בה כל משתתף מקבל רק חלק מהמידע.
  • מאפשרת לבדוק ולנתח את דפוסי ההשתתפות של השחקנים השונים (כולל אלה שמחוברים מרחוק), ולייצר הפעלות והזרמות ספציפיות לשחקנים על מנת לוודא שהם מעורבים בתרגיל ולא נשארים כצופים בלבד.
  • תחקור, ניתוח והמחשה ויזואלית של התנהגות המשתתפים, האינטראקציות בינהם ותהליכי קבלת ההחלטות.
  • זיהוי הפערים בין ההתנהגות החזויה לפי תוכנית ההמשכיות העסקית, לבין ההתנהגות בפועל.
  • הפקת לקחים והצגת המלצות לשיפור.


לחברת אלמנטס נסיון רב בליווי חברות וארגונים, מהמובילים במשק, בתהליך בניית תוכנית המשכיות עסקית ותרגול שוטף של התוכנית, כולל: ניהול תרגילי הנהלה ושולחן עגול, תרגילי חירום, תרגילי סייבר ו – DR, הפקת לקחים והמלצות לשיפור.
לפרטים נוספים מוזמנים להתקשר אלינו: 072-2650145, או למלא את טופס הפניה באתר.

 

 

מאמרים נוספים