מגפת הקורונה – להיערך ולהסתגל למציאות משתנה

מגפת הקורונה שמטה את השטיח תחת רגליהם של גופים וארגונים שונים, אשר מצאו את עצמם מתמודדים עם אתגרים משני מציאות המחייבים תגובה ארגונית מהירה ואסטרטגית. עוד בשלביה המוקדמים של המגיפה, היה ברור כי תוכניות ההמשכיות העסקית והתאוששות מאסון ה"מסורתיות" לא מספקות את המענה הנדרש לניהול השלכות המגיפה באופן יעיל.
מגפת הקורונה - להיערך לעתיד לבוא

כך למשל, לפי המחקר של מכון גרטנר [1] – בשלבים המוקדמים של התפרצות הקורונה, אחד מכל ארבעה ארגונים נאלץ להשעות את פעילותו למשך מספר ימים, כאשר חלק גדול מהשבתות הפעילות נבעו מכך שהמשבר תפס את הארגונים לא מוכנים במידה מספקת.

יחד עם זאת, ארגונים שבנו תוכנית המשכיות עסקית טובה ונכונה, היו במצב טוב הרבה יותר והצליחו להתאים את עצמם לאתגרי הקורונה מהר וטוב יותר מארגונים ללא תוכנית כלל.

כדי לשרוד בעולם משתנה חשוב לפתח ולהתאים את תוכנית ההמשכיות העסקית בהתבסס על לקחי השנה החולפת, ולהיערך לעתיד לבוא.

3 מגמות שכדאי לאמץ לשנה הבאה

  1. גמישות לפני הכל – תכנית המשכיות עסקית טובה צריכה להיות גמישה ולתת מענה גם לתרחישים שקשה לחזות מראש, כמו גם תרחישים כפולים (למשל, התמודדות עם התקפת סייבר בזמן הקורונה). למרות שלא ניתן לחזות מראש את כל הגורמים האפשריים לאירועי משבר, ברגע שמבודדים את נקודות הקצה של תרחישים שונים, ניתן לראות שברוב המקרים ההשפעה של האירוע על הארגון דומה ככל שנרחיב את תכנית ההמשכיות העסקית להתמודדות עם אירועי קצה שונים ומגוונים, ונדע להשתמש בידע הזה בצורה מושכלת ואינטגרלית לכל רוחב הארגון, כך החוסן הארגוני יגדל.
    יתרה על כך, גם אם ניתקל בתרחיש חדש לחלוטין, שבו לא עסקנו מעולם, הידע והתובנות שנרכוש במהלך בניית התוכנית יחסוך לנו משאבים רבים ביצירת המוכנות לתרחיש החדש.

  2. הסתגלות לשגרה חדשה – בניגוד לתפיסה הרווחת, בחלק גדול מהמקרים אירועים משבריים אינם אירועי "זבנג וגמרנו". בפועל, משברים עלולים להימשך לפרק זמן ארוך ולשנות כליל את המציאות המוכרת לנו.
    במקרים אלו, כדי לשמור על החוסן הארגוני, אין לשאוף לחזרה לשגרה הקודמת שהיתה טרם המשבר, אלא לבנות שגרה חדשה המותאמת למציאות החדשה. תכנית המשכיות עסקית טובה היא כזו אשר מאפשרת היערכות והסתגלות לתרחישים לא ידועים ולשגרה חדשה, שייתכן ותישאר עמנו עוד זמן רב ואף תשנה את פני העתיד.

  3. הידוק הקשר בין תכנית ההמשכיות העסקית ואבטחת הסייבר – עם התפרצות מגפת הקורונה ניתן היה לראות עליה בהיקף ובאיכות תקיפות הסייבר, כך שבפועל ארגונים רבים נאלצו לפעול בשתי חזיתות בו זמנית. בסופו של דבר, גם משבר סייבר וגם משבר המשכיות עסקית מחייבים סוג התמודדות וכלים ניהוליים דומים. הידוק הקשר ושיתוף הפעולה בין תכנית ההמשכיות העסקית ואבטחת הסייבר של הארגון יובילו ליכולת התמודדות טובה ויעילה יותר של הארגון כולו, מתוך הבנה שחוסן ארגוני יוביל להתמודדות עם כל סוג של תרחיש תחת ראיה אחת כוללת.

מה הלאה?

מגיפת הקורונה טלטלה את עולמנו והשפעתה צפויה להימשך עוד שנים רבות. לפי פרסום הפורום הכלכלי העולמי [2], אלו הסיכונים העיקריים בחמשת השנים הבאות כתוצאה ממגפת הקורונה:

  • מיתון גלובלי מתמשך
  • עליה בפשיטות רגל ומיזוגים
  • כשלון של סקטורים מסויימים, במדינות מסויימות, להתאושש מהמשבר
  • רמות אבטלה גבוהות (בעיקר אצל צעירים)
  • הגבלות הדוקות יותר על מעבר גבולות של אנשים וטובין
  • ירידה בהכנסות ממיסים בכלכלות המובילות
  • שיבושים ממושכים בשרשראות אספקה גלובליות
  • התמוטטות כלכלית של שווקים עולים או כלכלות מתפתחות
  • התקפות סייבר והונאות רשת כתוצאה מהשינוי בדפוסי העבודה
  • התפרצות גלובלית נוספת של קוביד-19, או מחלה מדבקת אחרת
הערכת סיכונים עתידיים

 

להיערך לעתיד לבוא

בניית תכנית המשכיות עסקית וחוסן ארגוני הינם הכרחיים כדי לתמוך בפעילות הארגון בעולם משתנה ולא בטוח, וחשיבותם גוברת למול איומים שונים כגון: מלחמות ואירועי טרור, מגיפות, פשעי סייבר, חוסר יציבות אזרחית, מזג אוויר קיצוני, שינויי אקלים ועוד. בנוסף עולה החשיבות של השגת אישור מפעל חיוני, למקרים מהם תופעל תכנית מל"ח – משק לשעת חירום.

כדי להיות מוכנים מבעוד מועד להתמודדות עם התגברות איומים אלו, כמו גם איומים חדשים ולא צפויים, על חברות וארגונים לבנות תכניות המשכיות עסקית גמישות ומקיפות ככל הניתן, ולפתח מתודולוגיות חוסן ארגוני גמישות ורוחביות בכל רבדי הארגון.

לחברת Elements ניסיון רב בתכנון וניהול המשכיות עסקית, חוסן ארגוני וניהול משברים בחברות עסקיות ויצרניות, כמו גם נסיון בתחומים משיקים כגון פיתוח עסקי בינלאומי, הגנת סייבר וביצוע סקר סיכוני סייבר. אנו מתמחים בסיוע לחברות לזהות את משימות הליבה שלהן, ולבנות תוכנית שתאפשר לממש משימות אלה גם בתרחישים קשים של פגיעה וצמצום משאבים. בתוך כך פיתחנו מתודולוגיה מפורטת ומוכחת להתמודדות מוצלחת עם התפרצות מגפה.
לפרטים נוספים מוזמנים ליצור עמנו קשר בטלפון: 072-2650145 | 054-4510982, או באמצעות טופס הפניה באתר.


מקורות:

Predicts 2021, Gartner: Organizational Resilience
COVID-19 Risks Outlook, World Economic Forum: A Preliminary Mapping and its Implications

מאמרים נוספים