אישור מפעל חיוני

בשעת חירום לאומי תפקודו של המשק ישתנה בצורה דרמטית - במצב זה עשוי המשק לעבור למצב מל"ח (משק לשעת חירום). משמעות המעבר היא, כי רוב פעילות המשק כפי שאנו מכירים אותה היום תושבת, ורק גופים המוגדרים כחיוניים יורשו להמשיך ולפעול.
מפעל חיוני

אישור מפעל חיוני ניתן על ידי המדינה לגופים העוסקים בתחומים החיוניים לצורכי הגנה, ביטחון ואספקת שירותים ומוצרים חיוניים למשק האזרחי, כגון: מים, מזון, שירותי בריאות, חשמל, תברואה, תקשורת, תחבורה, בנקאות ושוק ההון, חומרי גלם, שרשרת אספקה ועוד.
במקרים מסוימים, ניתנת הכרה כמפעל חיוני גם לגופים בעלי חשיבות משמעותית לכלכלת ישראל כגון יצואנים משמעותיים או חברות בינלואמיות.

משרדי הממשלה, הרשויות הייעודיות והרשויות המקומיות המספקים שירותים הכרחיים מוגדרים כמפעל חיוני באופן אוטומטי.
לעומת זאת בחברות פרטיות יש צורך בהגשת בקשה לאישור מפעל חיוני למשרד הממשלתי הרלוונטי לתחום פעילות החברה, והאישור ניתן רק לאחר תהליך בחינת התאמתו של הארגון לתבחינים וקריטריונים השונים.

מפעל חיוני – יתרונות רבים ולצידם גם אחריות

מאחר ובשעת הפעלת מל"ח (משק לשעת חירום) רוב הגופים העסקיים יושבתו, הרי שחברות וארגונים אשר יוכרו כמפעל חיוני יזכו ליתרון תחרותי משמעותי על פני מתחריהם המושבתים. כתוצאה מכך נתח השוק שלהן לא רק שלא צפוי להיפגע כתוצאה מהמשבר, אלא אף עשוי לגדול בזמן המשבר.

בנוסף ליתרון התחרותי, להכרה כמפעל חיוני יש גם השפעות ניכרות על תיעדוף משאבי המדינה, וביניהם:

  • עדיפות באספקת תשתיות חיוניות לתפקודו של המפעל, דוגמת מים וחשמל.
  • סיוע בהבטחת שרשרת אספקה, ובקבלת שירותים חיונייים אחרים, ההכרחיים לשמירה על הרציפות תפקודית של המפעל.
  • סיוע בשמירה על מצבת כוח האדם של המפעל – חוק שירות עבודה בשעת חירום מאפשר למפעל חיוני לרתק עובדים למפעל במידת הצורך, להגיש בקשת שחרור של אנשי מפתח חיוניים משירות מילואים, להרחיב את שעות העבודה, ואף לקבל סיוע ממשלתי בגיוס והכשרת כוח אדם הכרחי.

 

לצד הזכויות הרבות חשוב לזכור כי עם קבלת אישור מפעל חיוני, הארגון הופך בפועל לגוף חיוני למדינה, וככזה הוא נדרש להיערך מראש להמשך ייצור ואספקת שירותים גם במצב חירום מתמשך. בין היתר הארגון נדרש לבצע בשגרה את כל הפעולות הנדרשות להבטחת רציפות תפקודית גם בשעת חירום, ולהחזיק תיק חירום מפעלי (תיק מל"ח) עדכני בכל עת.

 

תיק מל"ח

תיק משק לשעת חירום (מל"ח),מגדיר את כל הפרמטרים הקריטיים לשמירה על הרציפות התפקודית של המפעל, כגון:

  • עובדים חיוניים.
  • תשומות להן הארגון נדרש בכדי לתפקד בזמן משבר וחירום.
  • רשימת ספקים חיונייים. במסגרת זו ניתן אף לבקש להכיר בספקים המרכזיים כעסקים חיוניים בפני עצמם, מתוקף הקריטיות שלהם לשרשרת האספקה של הארגון.
  • הגדרת ותרגול נהלים למעבר משגרה לחירום.
  • הגדרת עץ המבנה של הארגון בחירום.
  • פירוט אמצעי מיגון והגנה ונהלי פינוי בשעת חירום.

 

לחברת אלמנטס נסיון רב בליווי חברות בתהליך קבלת אישור מפעל חיוני, ועמידה בדרישות המתלוות אליו. לפרטים נוספים מוזמנים להתקשר: 072-2650145, או למלא את טופס הפניה.

 

תהליך הוצאת אישור מפעל חיוני

כדי לזכות בהכרה כמפעל חיוני יש לעמוד בקריטריונים שונים ולפעול מול הרגולטור במשרד הרלוונטי – כך למשל משרד הכלכלה אחראי על החברות היצרניות, משרד האנרגיה על חברות מתחום התשתיות, הדלק והחשמל, משרד התקשורת על שירותי ואמצעי התקשורת, משרד השיכון על חברות הבניה, ועוד.
לקבלת אישור מפעל חיוני חשוב לזהות נכון את המשרד הרלוונטי ביותר לתחום העיסוק של המפעל. יכולים להיות מקרים בהם חברות לא יזכו להכרה כמפעל חיוני דרך משרד ממשלתי אחד, אולם התהליך כן יצלח דרך משרד אחר.

לאחר פניה לרגולטור הרלוונטי, החברה תתבקש על ידי משרד הכלכלה למלא שאלון הכרה למפעל חיוני, הכולל בין היתר התייחסות לנושאים הבאים:

  • התפוקה הנדרשת בחירום
  • מענה מיגוני עבור העובדים והקהל במתקן
  • משאבים נדרשים בשעת חירום
  • רשימת ספקים וקבלני משנה הכרחיים

 

בהמשך יתקיימו שתי ועדות (ועדה פנימית במשרד הכלכלה וועדה משותפת של רח"ל, משרד הכלכלה והרגולטור הרלוונטי) ורק לאחריהן, במידה ויעברו בהצלחה, יתקבל אישור מפעל חיוני.

 

אלמנטס – מלווים אותך לכל אורך התהליך

לחברת אלמנטס נסיון רב בליווי של חברות וארגונים בכל שלבי תהליך השגת אישור מפעל חיוני – החל משלב הגשת הבקשה ועד להשגת אישור מפעל חיוני ועמידה ברגולציות הנלוות.

בראש החברה עומד צוות עתיר ניסיון, שחבריו כיהנו בתפקידים בכירים במערכת הביטחון ובמשק הישראלי, וביניהם – אלון רוזן – לשעבר ראש מטה במשרד הבטחון ומנכ"ל המשרד להגנת העורף, וניר בראון – מומחה להמשכיות עסקית בעל רקע של למעלה מ-30 שנים ביחידה 8200 ובמשרד ראש הממשלה.
למידע נוסף על צוות המנהלים של חברת אלמנטס

בזכות ההבנה המעמיקה של דרישות משרדי הממשלה השונים, ונסיון רב שנים בהובלת תהליכים מורכבים, פרויקטים לאומיים, ניהול מצבי חירום, ועוד, סייעה חברת אלמנטס לחברות רבות להשיג בהצלחה הכרה כמפעלים חיוניים, גם במקרים בהם נסיונות אלו כשלו בעבר.

לפרטים נוספים מוזמנים להתקשר: 072-2650145, או למלא את טופס הפניה.

מאמרים נוספים