כיצד להתכונן למשבר בטחוני מתמשך: מדריך מעשי לדקה ה-90

מצב חירום לאומי, כגון מלחמה או מתקפת טילים מתמשכת, הינו אחד מהתרחישים המשמעותיים המאיימים על ארגונים בישראל, ובעל השפעה מרחיקת לכת על מרקם החיים האזרחי, תשתיות חיוניות ומערך השירותים כולו. זאת ועוד - מבצע "שומר החומות", שפרץ ב - 10 למאי השנה, תפס עסקים רבים במצב מוחלש מלכתחילה, לאחר שנה לא פשוטה בהתמודדות עם משבר הקורונה.
מוכנות לשעת חירום

כדי להיות מוכנים באופן מיטבי לעתות חירום חשוב להיערך מראש במסגרת תוכנית המשכיות עסקית, ויש פעולות שאי אפשר לעשות ברגע האחרון. יחד עם זאת גם עכשיו, בזמן פציעות, יש עדיין מספר פעולות שניתן לעשות כדי לצמצם נזקים ולהחזיק את הראש מעל המים. שוב.

ריכזנו בפניכם את העיקריות שבהן:

  1. בדקו את מערכות החירום והמקלטים
    בדקו את תקינות מערכות החירום בארגון כגון: מערכות כיבוי אש, גנרטורים, מערכות אל פסק, כריזה וכיו"ב. וודאו שהמקלטים ריקים ושמישים, ושהדלתות והחלונות בהם תקינים. בנוסף יש להצטייד במי שתיה זמינים, תאורה (כולל תאורת חירום למקרה של הפסקת חשמל) ואמצעי תקשורת בתוך המרחב המוגן.

  2. רעננו נהלי התפנות למרחב מוגן
    חשוב לוודא שכל עובד יודע לאן הוא צריך להתפנות במקרה של אזעקה ולמנות אחראי לכל אזור אשר יוודא שהאנשים נכנסים למקלטים ויעזור במידת הצורך. בנוסף יש לוודא מראש שאנשים בעלי מוגבלויות יכולים להגיע למרחב המוגן במהירות הנדרשת, ולהגדיר אנשים שיסייעו להם בעת הצורך.

  3. גבו את כל המידע
    בין אם אתם עסק ביתי, או תאגיד ענק, זה הזמן לבדוק את תקינות מערך הגיבויים של העסק ולבצע גיבוי עדכני של כל המידע, בענן או באתר פיזי מרוחק. למרות ההסתברות הנמוכה, צאו מנקודת ההנחה שהמחשב האישי שלכם, או חוות השרתים, יפגעו מפגיעה ישירה והיערכו מראש בהתאם.

  4. הכינו רשימות קשר
    רעננו את רשימות הקשר של כל העובדים ואנשי מפתח נוספים כגון ספקים וטכנאים, כולל מספרי טלפון חלופיים. מומלץ לדאוג גם לעותק מודפס של הרשימה למקרה שלא תהיה גישה למידע דרך הרשת.

  5. היזהרו מהתקפות סייבר
    ניסיון העבר מעיד על עליה בכמות ואיכות מתקפות הסייבר בתקופות של מתיחות ביטחונית, ולכן חשוב להיות מודעים לעלייה ברמת הסיכון ולהיות עירניים מהרגיל. בנוסף, מוטב לדחות לתקופת רגיעה כל שינוי שאינו דחוף במערכות המחשוב של הארגון ולהיות עירניים גם לפרצות אבטחה העלולות להיגרם כתוצאה מעבודה מרחוק.
    אם עוד טרם ביצעתם סקר סיכוני סייבר, זה הזמן, ויפה שעה אחת קודם.

  6. בדקו את המלאים
    הגדילו את מלאי חומרי הגלם החיוניים על חשבון החומרים הפחות חיוניים והפחיתו ככל האפשר מלאים של חומרים מסוכנים. נסו לזרז מסירות ללקוחות כדי להפחית ממלאי המוצרים באחריותכם. במידה ויש לכם גנרטורים, זה הזמן לבדוק שהם תקינים וכי יש מספיק סולר עבורם.

  7. הגנו על ציוד ומידע רגיש
    במידת האפשר, הכניסו מבעוד מועד למרחב המוגן פריטים חיוניים או קשים לשיחזור כגון: חומרים כתובים שאינם מגובים, כלי עבודה מהותיים, פרוטוטייפים, וכדומה.

  8. עברו לעבוד מהבית
    במבצע הנוכחי, כמו גם במבצעי העבר, הוגדר מצב מיוחד בעורף ביישובים במרחק של עד 80 קילומטר מרצועת עזה, ללא הנחיה רשמית להישאר בבית (בניגוד לסגרים בתקופת הקורונה, כאשר הונהג במדינה משק לשעת חירום – מל"ח). יחד עם זאת רצוי לבדוק כל מקרה לגופו, להפעיל שיקול דעת ובמידת הצורך וההיתכנות לעודד עבודה מהבית, ובמיוחד באזורים הקרובים לרצועה.

 

אמנם אנו לא יכולים להימנע מאירועים משבריים שונים, אולם היערכות מוקדמת תוכל לשפר את סיכויי הארגון לצלוח את המשבר בהצלחה, יהה אשר יהה.

לחברת אלמנטס ניסיון רב שנים בתכנון, בנייה, ניהול והטמעה של תוכניות חוסן ארגוני, המשכיות עסקית, ניהול משברים וליווי תהליך קבלת אישור מפעל חיוני. לפרטים נוספים מוזמנים ליצור עמנו קשר בטלפון: 072-2650145 | 054-4510982, או באמצעות טופס הפניה באתר.

מאמרים נוספים