אירועים משבשים, או משבריים, כגון: שריפה, הצפה, תקיפת סייבר, מלחמה ועוד, יכולים לקרות בכל עת. בשל כך חשוב שארגונים וחברות יתכוננו אליהם, מבעוד מועד, באמצעות תכנית המשכיות עסקית. מטרת התכנית היא לקבוע קווים מנחים להתמודדות עם האירועים, למניעת וצמצום הנזק, ודרכי פעולה מומלצות להתאוששות מהירה, יעילה וזולה, במידה והנזק קרה.
תכנית ההמשכיות העסקית עוסקת בחמישה מימדים שונים:
-
- מניעה – כלים ופתרונות למניעת התממשותו של הסיכון. לקטגוריה זו נכנסים, בין היתר: היבטי מיגון שונים (עד לפרטים הקטנים ביותר, כגון כמות הבטון הנדרשת להגנת המבנה מפגיעה ישירה של טיל), הגנת סייבר, אחסון נאות של חומרים מסוכנים, תחזוקה מונעת ועוד.
-
- גידור – מאחר ואי אפשר למנוע ב-100% את התרחשותו של אירוע משברי, השאיפה היא לגדר את הסיכון כך שניתן יהיה להמשיך לתפקד, לפחות בצורה חלקית, למרות הפגיעה שנוצרה. דוגמאות לגידור הן, למשל, פיצול הפעילות לשני משרדים נפרדים, שימוש בשתי חוות שרתים מקבילות, פיצול ספק הסלולרי לשתי חברות שונות (כך שמחצית מהעובדים ישארו זמינים גם אם אחת מהרשתות תקרוס) ועוד. תפיסת החלוקה לקפסולות שמדוברת כל כך בימי הקורונה היא דוגמא מצוינת לאסטרטגית גידור.
-
- הפחתה – מימד ההפחתה עוסק בשיטות לצמצום הנזק בקרות האירוע. כך למשל גיבוי נתונים, מערכות כיבוי אש או שמירת מלאי חירום נכנסות תחת קטגורית ההפחתה (הן לא מונעות או מצמצמות את האירוע, אבל מסייעות לצמצם את כמות הנזק שהוא גורם).
-
- התמודדות – מעבר למניעת האירוע וצמצום הנזקים, ישנם היבטים רבים המחייבים ניהול בעת אירוע משברי. אלא שלא כל כך פשוט לנהל אירוע משברי. השילוב בין אי הוודאות והקושי לקבל מידע אמין ומלא לבין הלחץ הטבעי בעת משבר ובמיוחד כאשר המשבר עוסק בתחום שאינו בליבת העיסוק היומיומי של המנהל – כל אלה הופכים את ניהול המשבר למורכב ומאתגר.
לכן חשוב לקבוע מראש כיצד יתנהל תהליך קבלת ההחלטות בזמן האירוע ולאמן את הנהלת החברה בתרחישי אירועים שונים. בנוסף נקבעים מראש צוותי התערבות מבין עובדי החברה לניהול האירוע תוך כדי התרחשותו, וגם הם עוברים תרגולים נדרשים.
בחלק מהמקרים יהיה צורך לשלב גם צוותי התערבות חיצוניים, בתלות בסוג האירוע, כגון:- יועצים משפטיים בתחומי התמחות רלוונטיים
- יועצי ביטוח
- אנשי IT, מערכות מידע וסייבר
- מומחי משא ומתן (למשל במקרים של דרישת כופרה)
- יועצי תקשורת ומדיה
- מוקד שירות לקוחות חיצוני, לתגבור מוקד שירות הלקוחות הקיים של החברה
- חברות לשיקום נזקים
תהליך התקשרות עם צוותי ההתערבות החיצוניים נעשה מבעוד מועד, כדי שבזמן אמת הצוותים יגיעו מוכנים לפעולה במהירות, ולאחר היכרות עם מוקדמת עם העסק ותנאי השטח במקום.
- התמודדות – מעבר למניעת האירוע וצמצום הנזקים, ישנם היבטים רבים המחייבים ניהול בעת אירוע משברי. אלא שלא כל כך פשוט לנהל אירוע משברי. השילוב בין אי הוודאות והקושי לקבל מידע אמין ומלא לבין הלחץ הטבעי בעת משבר ובמיוחד כאשר המשבר עוסק בתחום שאינו בליבת העיסוק היומיומי של המנהל – כל אלה הופכים את ניהול המשבר למורכב ומאתגר.
- התאוששות – עם תום האירוע – לאחר שהשריפה כובתה, ההצפה טופלה, הגיבויים שוחזרו, והשירותים החיוניים חזרו לעבוד – המטרה היא לפעול להתאוששות מלאה והשבת המצב לקדמותו. פעולות ההתאוששות יכללו היבטים שונים כגון: בטיחות, בלימת נזקים ושיקומם, חזרה מדורגת לפעילות, ועוד.תהליך ההתאוששות לא נעשה בבת אחת אלא לפי סדרי עדיפויות הנקבעים מראש במסגרת תכנית ההמשכיות העסקית, לאחר ניתוח התהליכים והמוצרים האסטרטגיים של החברה.
לחברת אלמנטס ניסיון רב שנים בתכנון, בנייה, ניהול והטמעה של תוכניות חוסן ארגוני, המשכיות עסקית, ניהול משברים וליווי קבלת אישור מפעל חיוני. לפרטים נוספים מוזמנים ליצור עמנו קשר בטלפון: 072-2650145 | 054-4510982, או באמצעות טופס הפניה באתר.